siječanj, 2011  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

Broj posjetitelja:

Free Website Counters

Navigacija:

Naslovnica
O nama
Trasa utrke
Povijest utrke
Fotografije
Sponzori
Kontakt
Rezultati





Povijest



Utrka "Voloderskih jeseni" KUTINA-VOLODER ima dugu i bogatu tradiciju, te spada u najveći atletsko-trkački događaj na ovim prostorima središnje Hrvatske i Moslavine. Utrka datira još iz vremena bivše države kada je 1983 godine pokrenuta u sklopu najveće Moslavačke kulturno-sportsko-folklorno-zabavne manifestacije "Voloderska jesen". Organizatori i inicijatori prve utrke "Voloderskih jeseni" 1981. godine bili su uz O.O. Voloderskih jeseni i AK.Moslavina-Kutina u sastavu (Marcel Vučetić,Nikola Mijić,Stjepan Kostelac,Nikola Vukelić i Ivan Levačić). Od nekih najzvučnijih i najzanimljivijih imena koja su nastupila na utrci možemo izdvojiti legendarnog maratonca i našeg rođenog Kutinčana i Moslavca Franju Mihalića-Juru (osvajača srebrne olimpijske medalje u maratonu 1956.godine na olimpijskim igrama u Melbornou). Rifata Zilkića iz AK Kosovo polje koji je rekorder stare staze (45.13) i tadašnji prvak Jugoslavije na 5 i 10 tisuća metara.. Dragu Paripovića legendu Hrvatskog dugoprugaškog trčanja i rekordera Hrvatske. Najuspješniji od domaćih natjecatelja je bio Marijan Cindrić-Cindra iz AK Moslavina-Kutina. Možemo reći i još ovaj podatak da je najbrojnina i najmasovnija utrka bila davne 1987. godine kada je broj trkača i maratonaca premašio brojku od 200 natjecatelja.

U to vrijeme 80-tih godina prošloga stoljeća utrka je bila popularna i svrstavana je među poznatije utrke, te su na nju dolazili trkači i maratonci iz svih krajeva bivše Juge.



Utrka se sa manjim prekidima održavala do 1993 godine kada je potpuno zaboravljena i napuštena. 19.09.2009. godine povodom održavanja 42.-ih "Voloderskih jeseni", naš domaći dečko i moslavac Danijel Kepe, član Maraton kluba-Kutina otrčao je u spomen te zaboravljene utrke (da se ne zaboravi) relaciju KUTINA-VOLODER (13 km), a u mislima mu je bio povratak na veliku pozornicu zaboravljene utrke "Voloderskih jeseni" KUTINA-VOLODER i nije dugo trebalo čekati!! Danijelova ideja i incijativa o povratku stare tradicionalne utrke "Voloderskih jeseni" podržana je od strane Organizacijskog odbora Voloderskih jeseni u sastavu Pačarek Željko, Danijel Sučija, Antonija Bešker i Tomislav Marcinek te njegovog Maraton kluba -Kutina odnosno njegova predsjednika Željka Krpesa.



Već povodom održavanja 43.-ih" Voloderskih jeseni" 24.09.2010. održana je 10. jubilarana utrka "Voloderskih jeseni" u organizaciji Maraton kluba-Kutina i Organizacijskog odbora Voloderskih jeseni te sa zadovoljstvom možemo reći da je ova najveća tradicionalna atletsko-trkačka manifestacija u Moslavini oživjela i trči punim plućima naprijed. Incijativom predsjednika Maraton kluba-Kutina Željka Krpesa krajem 2010 godine naša utrka ulazi u Hrvatski (New Balance) kup cestovnog trčanja, te je na rasporedu 24.09.2011. godine, a time dobiva još veći značaj i karakter, ne samo lokalnoj već na razini cijele Hrvatske i regije. Na to smo izrazito ponosni i sretni jer utrka ne samo da je oživjela, već raste i vraća se na stare dane slave kako i "Utrci Voloderskih jeseni" KUTINA-VOLODER dolikuje!!!